27-02-2024

Hoe is de Sociale Veiligheid in jouw organisatie?

Grensoverschrijdend gedrag gaat over pesten, discriminatie (seksuele) intimidatie en (seksueel of machts-) misbruik. Wat grensoverschrijdend is, is per persoon verschillend, maar ook de grenzen opzoeken geeft iemand een ongemakkelijk gevoel.

Ervaar jij grensoverschrijdend gedrag?
Een collega-vrijwilliger die kwetsende opmerkingen blijft maken, een teamlid of trainer die je aanraakt op een ongepaste manier, appjes of mailtjes ontvangen met dubbelzinnige inhoud; het heeft jouw grens overschreden. Maar waar kun je dan naartoe?

Veel organisaties hebben een beleid rond sociale veiligheid. Dit staat online (website of intranet), in een handboek, of soms zelfs in je vrijwilligersovereenkomst. Hier staat in hoe en bij wie je hierover in gesprek kunt gaan, of melding kunt maken.

  • Is er beleid, dan is er in de meeste gevallen ook een vertrouwenscontactpersoon (VCP). Met de VCP kun je in gesprek gaan of je klacht (anoniem) delen. De VCP bekijkt samen met je wat vervolgstappen kunnen zijn en zal dit met je doornemen of doorverwijzen.
  • Is er geen beleid rond Sociale Veiligheid of is er geen vertrouwenscontactpersoon? Dan kun je je wenden tot de vertrouwens(contact)persoon van de overkoepelende (sport)bond of brancheorganisatie. Ook hier kun je (anoniem) je verhaal doen. Op de website van Vrijwilligerspunt Westfriesland staat een lijst met doorverwijzingen.

Indien wenselijk, zal de VCP je doorverwijzen voor verdere hulp. De VCP stapt er dan zelf tussenuit. Dit kan bijvoorbeeld naar een vertrouwenspersoon zijn. Een vertrouwenspersoon heeft een geaccrediteerde opleiding afgerond en kan je begeleiden in een verder traject.

Blijf er niet mee lopen, maar onderneem actie!
Alleen wanneer grensoverschrijdend gedrag bekend is, kan er wat aan worden gedaan. Blijf je ermee lopen, neem je afstand van de organisatie of ‘accepteer’ je dat het nu eenmaal zo is? Je verpest dan niet alleen jouw plezier als lid of vrijwilliger, maar je geeft onbewust een signaal aan de dader dat het gedrag oké is.

De stap nemen is misschien moeilijk, maar je helpt jezelf door er over te praten en grenzen te stellen. Alleen op die manier verandert er wat voor jezelf en de organisatie.

Pakken wij dit als organisatie goed op? En hoe doen wij dit dan?
“Dat gebeurt bij ons toch niet!” “We kennen elkaar allemaal, dus dat zit wel goed.” ”Wie moet dit oppakken, onze vrijwilligers hebben het al zo druk!?” In veel organisaties zijn dit redenen om geen beleid rond sociale veiligheid of grensoverschrijdend gedrag op te stellen. Helaas laat actualiteit zien dat grensoverschrijdend gedrag in alle lagen van onze samenleving voorkomt of voor kán komen, dus ook in jouw organisatie.

Het belangrijkste is om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken binnen de organisatie. Je spreekt samen gedragsregels af over wat wel en wat niet acceptabel is. Je betrekt hierbij bestuursleden, vrijwilligers en leden. Het beleid moet breed worden (uit)gedragen en bekend zijn.

Er zijn verschillende methodes om een beleid voor jouw organisatie op te stellen. Centrum Veilige Sport en NOV (Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk) hebben beide de tools om tot een passend beleid te komen. Ook is er vanuit deze organisaties deskundigheid beschikbaar om samen met jouw organisatie een beleid op maat te maken.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
De organisatie mag om een VOG vragen. Deze verklaring ontvangt een vrijwilliger alleen wanneer in de voorgaande periode geen strafrechtelijke veroordeling is geweest op de grond van de aanvraag.

De VOG wordt aangevraagd door organisaties die met een kwetsbare doelgroep, zoals ouderen, kinderen, mensen met beperking werken. Ook kan een VOG worden aangevraagd voor functies waar je met privacygevoelige of financiële gegevens van cliënten of de organisatie werkt. Zo weet je beter wie je binnenhaalt als vrijwilliger. In veel gevallen is de VOG zelfs gratis aan te vragen.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Auke Abbekerk of Brigitta Posch, adviseurs bij Vrijwilligerspunt Westfriesland via 0229-216499

Partner Sportraad Koggenland

Drukwerk nodig? Onze accountmanager regelt het. Moet de vormgeving gedaan worden? Ook dat hebben we in huis. Kan jouw website een nieuwe look gebruiken? Onze webbouwers staan in de startblokken. En wil je vervolgens dat de juiste doelgroep op jouw website landt? Onze online marketeers zetten een scorende campagne op!
Lees verder
Indrukwekkend
De Droogmakerij 20f | 1851 LX Heiloo | 072 - 562 54 82 | info@indrukwekkend.nl | indrukwekkend.nl
Realisatie door:
Indrukwekkend.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram